Witajcie w Kurzej Łapce!
Poznajcie Staszka Fistaszka i jego przyjaciół.

Opowieści z Kurzej Łapki
to historie z humorem i z przesłaniem dla dzieci w wieku 3-8 lat. Opowiadania przygotowane są w lekkiej, zabawnej formie, która z pewnością rozbawi zarówno dzieci, jak i rodziców. Dodatkowo w każdej opowieści znajdziecie wartościową myśl, dzięki której Opowieści z Kurzej Łapki będą nie tylko rozrywką, ale również wsparciem w rozwoju kilkulatka.
Książka
Papierowe wydanie trzech, zupełnie nowych opowiadań o mieszkańcach Kurzej Łapki.
A do tego pierwsza w historii wydawnictwa Wielokropki stacjonarna premiera!
Premiera książki
„A niech to sałata! Czyli jak dogadać się z innymi pozostając sobą”
Już 4 października 2025 o godzinie 15:00
w Klubokawiarni Hopsaki
Wrocław, ul. Wojaczka 3B

Program wydarzenia
15:00 – Przywitanie i rozpoczęcie
Następnie czas na
– Warsztaty kreatywne dla dzieci – tworzenia opasek z wizerunkami bohaterów książki
– Rozmowy i zdjęcia z autorką
– Zapoznanie z ofertą wydawnictwa Wielokropki oraz zakupy
16:30 – Spotkanie autorskie
A w ramach niego prezentacja i ciekawostki z książki
17:30 – Tort
Wspólne szamanie ciacha
18:00 – Czytanie na żywo
Autorka przeczyta niepublikowaną opowieść z Kurzej Łapki
Książka
W „A niech to sałata! (…)” spotykasz dokładnie tych samych bohaterów, którzy występują w audiobajkach „Opowieści z Kurzej Łapki”. Jest Staszek Fistaszek, Beza oraz Lucek. Są Kwik i Fik – siostry Staszka, jest Jako – brat Bezy, rodzeństwo Pieczychlebków, a także inni mieszkańcy osady w Kurzej Łapce.
Książka zawiera 3 opowieści, zupełnie nowe, niewystępujące wśród audiobajek. Jedno jest jednak niezmienne – historie z książki są pełne humoru, a dodatkowo każda opowieść niesie ze sobą wartościowe przesłanie, rozwijające dzieci.
Jakie to są przesłania? Najlepiej wyraża to druga część tytułu „(…) Czyli jak dogadać się z innymi pozostając sobą”. Poruszone zostaną tematy:
– Krzyczenia
– Rywalizacji i bycia pierwszym
– Naśladowania
Książka ma kolorowe ilustracje, twardą oprawę, 76 stron i format 21x24cm
Sugerowany wiek: 3-7 lat
Premiera online
Sprzedaż książki na stronie internetowej Wielokropek rozpocznie się 5 października 2025
Bądź na bieżąco
Bohaterowie
Akcja opowiadań ma miejsce w osadzie o wdzięcznej nazwie „Kurza Łapka”. Mieszkają w niej różne zwierzęta, które spotkasz w audiobajkach. Poniżej możesz poznać najważniejsze postaci.

Staszek Fistaszek
To przesympatyczna świnka morska. Mieszka razem z rodzicami i dwiema siostrami: Fik oraz Kwik

Beza
Przyjaciółka Staszka mieszkająca obok rodziny Fistaszków. Obdarzona wyrazistym temperamentem, zwykle powie prosto z mostu o tym, co jej leży na sercu.

Lucek
Przyjaciel Staszka oraz Bezy. Ma spokojne usposobienie i jest bardzo zwinny – to ostatnie nie powinno dziwić, bo, jak na lamparta przystało, swój dom ma na drzewie.
Odpowiedzi do pytań z odcinków
Odc. 1 Staszek Fistaszek i dziura w kanapie
Pytanie 1: Jak nazywa się główny bohater opowiadania?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Staszek Fistaszek
Pytanie 2: Jakim zwierzęciem jest Beza – przyjaciółka Staszka?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Beza jest owieczką
Pytanie 3: Co ukłuło w pupę mamę Staszka, kiedy siadała na kanapie na samym początku?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Niebieski klocek marki Puplo
Pytanie 4: Jaki kolor miała kanapa w domu Staszka Fistaszka?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Kanapa była koloru granatowego
Odc. 2 Staszek, Beza i Lucek – Podejrzany sąsiad
Pytanie 1: Jaki przedmiot zgubiły dzieci na plaży?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Niebieską łopatkę
Pytanie 2: Jak miał na imię tajemniczy sąsiad z „Wietrznego Zaułka”?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Bolek, dla przyjaciół Bill
Pytanie 3: Który z bohaterów był najbardziej uprzedzony do rodziny lisów?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Owieczka Beza
Pytanie 4: Jak nazywała się chatka, w której zakwaterowała się rodzina Fistaszków?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Domek nazywał się „Morska bryza”
Odc. 3 Lucek i kłapiące kapcie
Pytanie 1: Gdzie Lucek wraz z rodzicami kupili nowe kapcie do przedszkola?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Nad morzem, podczas wakacji.
Pytanie 2: Jaki kolor miały nowe kapcie Lucka?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Były turkusowe.
Pytanie 3: Jak miał na imię kolega z przedszkola, który miał takie same kapcie jak Lucek?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: To był Poldek.
Pytanie 4: Na jakim instrumencie grał pan Bruno podczas rytmiki?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Pan Bruno grał na pianinie.
Odc. 4 Beza i Ślizg-rakieta
Pytanie 1: Co na swoim stoisku oferowały Kwik i Fik?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Własnoręcznie wykonywane portrety.
Pytanie 2: Jak nazywa się niedźwiedź, który zorganizował konkurs na najszybszy zjazd Ślizg-rakietą?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: To Michu Zdzichu.
Pytanie 3: Który z mieszkańców zjeżdżał jako pierwszy?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Pierwszy Ślizg-rakietą zjeżdżał pan Pieczychlebek.
Pytanie 4: Wymień trzy rodzaje nadzienia do bułeczek, które oferowała pani Petronella Pieczychlebek na swoim stoisku
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Oferowane nadzienia to: malinowe, jagodowe, piernikowe, o smaku róży, o smaku szarlotki z lodami, o smaku mroźnego poranka w dzień Bożego Narodzenia.
Odc. 5 Staszek, Fik i Kwik – Nasz tata chrapie
Pytanie 1: Czyje chrapanie zmusiło Staszka do skonstruowania machiny wygłuszającej?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Chrapanie taty.
Pytanie 2: Jakie rozwiązanie zaproponowała dzieciom pani Pieczychlebek?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Poradziła, żeby przed spaniem poczęstowały tatę ciepłą jagodzianką .
Pytanie 3: W jakim języku radził nucić pan Fredek?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: W języku chińskim.
Pytanie 4: Jak brzmiało zaklęcie, które podobno miało pomóc na problemy z chrapaniem?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Puch, puch puch! Śpij za dwóch!.
Odc. 6 Lucek i fryzura na kaktusa
Pytanie 1: Jaki kolor miała klamra, która wplątała się Luckowi we włosy?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Klamra była zielona.
Pytanie 2: Jakie warzywo w zabawie było ufoludkowym dzieckiem Lucka?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Tym warzywem była kapusta.
Pytanie 3: Jak miała na imię pani fryzjerka?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Pani fryzjerka miała na imię Anetka.
Pytanie 4: Czy potrafisz wymienić dwie fryzury, które znajdowały się w katalogu pani Fretki?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: W katalogu znajdowały się fryzury: Fryz na Indianina, Uczesanie dla teściowej, Strzyżenie na pawiana oraz (wybrana przez Lucka) Fryzura Rufusa.
Odc. 7 Staszek Fistaszek – Zenek, Zenek i Zenek
Pytanie 1: Czym były stworki, które wprowadziły się do buzi Staszka?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: To były bakterie.
Pytanie 2: Jak długo Staszek nie mył swoich zębów?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Staszek nie mył zębów przez tydzień.
Pytanie 3: Czyj posąg wyrzeźbił jeden z Zenków?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Znamienitego Zenona zwanego Próchnisławem.
Pytanie 4: Wymień trzy rzeczy, które Zenki zbudowały w buzi Staszka?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Zenki zbudowały: aquapark, wodne zjeżdżalnie, muzeum sztuki próchniczej, amfiteatr, mur, baszty, warowną bramę.
Odc. 8 Staszek, Kwik i Fik – Dzień kłamania
Pytanie 1: Jaką rzecz z kosmetyczki mamy pożyczyły małe świnki?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Czerwoną (karmazynową) szminkę.
Pytanie 2: Na czym poślizgnął się tata Fistaszek?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Na skórce od banana.
Pytanie 3: Jakim napojem poczęstowała dzieci pani Jadwiga?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Sokiem z buraków pastewnych.
Pytanie 4: Co było na kolację w domu rodziny Fistaszków?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Czekoladowe naleśniki.
Odc. 9 Lucek i popruty sweter
Pytanie 1: Co zobaczył Lucek na końcu nici ze swojego poprutego swetra?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Na końcu nici był gwóźdź z gabloty pana Kolca.
Pytanie 2: Nad włóczką w jakim kolorze zastanawiała się pani Jadwiga?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Pani Jadwiga zastanawiała się nad włóczką w kolorze zielonym
Pytanie 3: Jaką część garderoby zamówił u pani Jadwigi pan Pieczychlebek?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Zamówił wełniane, ciepłe majtki
Pytanie 4: Ile razy pani Jadwiga zwyciężyła w mistrzostwach dziewiarskich?
(kliknij, żeby poznać odpowiedź)
Odpowiedź: Pani Jadwiga wygrywała 15 razy